21. helmikuuta 2011

Vieraan maan vieraat tavat?

Minulta on muutamaan kertaan kysytty amerikkalaiseen arkielämään liittyviä juttuja, ja kun Kiki kysyi edellisen postauksen kohdalla kenkien käytöstä sisätiloissa, ajattelin vastata siihen ja muutamaan muuhun kysymykseen näin pidemmän kaavan kautta. 

Arki on täällä Michiganissa pitkälti samanlaista kuin Suomessakin, erot ovat melko pieniä ja niihinkin olen tottunut parin vuoden aikana. Yksi iso ero on se, että näin suuren kaupungin ulkopuolella ilman omaa autoa ei pääse mihinkään. Julkinen liikenne on täällä lähes tuntematon käsite, ja tiet ainakin näin talvisin niin huonossa kunnossa ettei pyörälläkään pääse pitkälle. Kaiken lisäksi teiden pientareet ovat niin kapeita, että ainakaan minä en mielelläni lähde kamppailemaan elintilasta täällä todella suosittujen jättiläismäisten pickuppien kanssa. Kauppareissut, kahviloissa käynti ja muu vapaa-ajan toiminta vaativat siis meidän tapauksessamme 10-50 minuutin ajon suuntaan tai toiseen. 

Ruokakaupoissa käynti sitten onkin iloinen yllätys Suomen hintatasoon tottuneelle. Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä saa läpi vuoden, tosin tässä osavaltiossa vuodenajat määräävät niiden laadun. Esimerkiksi juuri nyt mansikoita ei kannata ostaa, vaikka niitä myydäänkin melko alhaisella hinnalla. Ne eivät nimittäin maistu juuri millekään ja ovat sen lisäksi kovia. Mustikat taas jostain syystä ovat tähänkin vuodenaikaan oikein makoisia ja maistuvia. Omenakilo tähän vuodenaikaan maksaa noin 1.30 €, appelsiinit suurinpiirtein saman verran ja vihannekset ovat vielä halvempia. Jostain kumman syystä täällä lisätään lähes kaikkeen joko soijaa tai maissisiirappia/sokeria jossain muodossa, joten kaikkien pakattujen ruokien tuoteselosteet on luettava tarkkaan, jollei halua sokerin yliannostusta. Esimerkiksi sokeroimattoman leikkelekinkun löytäminen on uskomattoman vaikeaa, ja myös tölkitetyissä tomaateissa on yleensä maissisokeria. Virvoitusjuomat ovat joissakin tapauksissa pullotettua vettä halvempia ja makeisia saisi kympillä melkoisen säkin. Epäterveelliset ruoat ovat siis vielä vihanneksia ja hedelmiä halvempia, ja niitä on kaupoissa tarjolla paljon. Vastausta amerikkalaisten alatikasvavaan ylipaino-ongelmaan ei tarvitse kaukaa hakea (täällä "oikeasti" lihavat, helposti yli 150 kiloa painavat ihmiset liikkuvat ruokakaupoissa moottoroiduilla ja koreilla varustetuilla pyörätuolia muistuttavilla vempeleillä, koska eivät jaksa kävellä kaupan käytävillä. Ongelma on siis hyvin todellinen, ja huomattavasti pientä keskivartalopyöreyttä pahempi). Onneksi viime aikoina esimerkiksi Wal-Mart on siirtynyt myymään terveellisempiä elintarvikkeita, ja monet kauppaketjut seuraavat varmasti perässä. 

Myös vaatteet, kengät ja muut kulutustavarat ovat täällä halvempia kuin Suomessa, mutta niissä vaihtelu on kauppojen välillä suurempaa kuin elintarvikkeiden kohdalla. Merkkituotteet ovat tietysti kalliimpia kuin ns. halpistuotteet, mutta keskimäärin esimerkiksi parin kenkiä saa Suomea huokeammalla. Ja tämän aasinsillan kautta pääsen vastaamaan kenkäkysymyksen!

Useimmissa niistä perheissä joiden luona olen vieraillut kengät otetaan pois sisälle mentäessä, osittain sään vuoksi, osittain mukavuuden vuoksi tai siksi, että "niin on ollut tapana". Joissakin perheissä kengät otetaan pois talvella, mutta kesällä sisällä käppäillään kengät jalassa. Loskaiseen aikaan kengät otetaan ilman muuta pois, muuten sisätilat alkaisivat nopeasti muistuttaa rugby-kenttää. Toisin kuin televisiosarjojen perusteella voisi kuvitella, useimmissa taloissa on myös eteistila, johon kengät jätetään mattojen päälle. Luulen kuitenkin, että tämäkin vaihtelee osavaltiosta toiseen. Kaliforniassa on harvoin huono sää, joten siellä tavat ovat luultavasti erilaiset kuin täällä pohjoisemmassa, missä vuodenaikojen vaihtelu on melkoista ja ulkona voi saman päivän sisällä olla 6 astetta lämmintä, pakkasta, aurinkoista ja sateista, lumisadetta ja ukkosta. Lämpimissä osavaltioissa myöskään eteiset eivät ole niin tärkeitä, koska erot ulko- ja sisälämpötilojen välillä eivät ole suuren suuria ja sää on muutenkin tasaisempaa. 

Vastailen mielelläni kysymyksiin, ja koska en päässyt tässä postauksessa pintää syvemälle kirjoittelen arkisista jutuista lisääkin, jos vain haluatte. 



2 kommenttia:

  1. Kiitos selvennyksestä! Oli hauska lukea maan tavoista! Pitääkin keksiä lisää kysymyksiä:)

    VastaaPoista

Kommentteja on kiva saada :D