28. tammikuuta 2011

Lunta tupaan

Tiedän, että Suomessa lunta on enemmän kuin miesmuistiin enkä siksi saisi valittaa näistä omista suhteellisen pienistä lumikasoistamme, mutta teen sen silti. Lunta on tullut nyt monena päivänä putkeen ja tänäänkin joudun menemään lumitöihin. Lumen lykkimisessä ei sinänsä olisi mitään vikaa, mutta täällä ei ole koskaan kuultu lumikolista, vaan lumi joko heitellään lumilapiolla tien viereen, tai jos oikein laiskottaa niin voi ostaa lumilingon. On todellakin uskomattoman rasittavaa lapioida monen kymmenen metrin ajotie, varsinkin jos lumi on suojalunta, kuten tänään. Melkein tekisi mieleni tuoda Fiskarsin lumikola mukanani kun seuraavan kerran käyn Suomessa. Tosin nykyisten matkatavaramääräysten vuoksi joutuisin jättämään kaiken muun (ruisleivät, Fazerin suklaan, salmiakin, Tiikerin Päiväuni -teen ynnä muut Suomentuliaiset) Atlantin sille puolen.

Lumen määrä taas tuo mieleeni paikallisen ajokulttuurin. Koska autojen nastalliset talvirenkaat ovat kiellettyjä, eikä kitkarenkaiden köyttö ole pakollista teillä ajetaan isojen lumimyräkkien jälkeen omalla vastuulla. Autoja ei muuten tässä osavaltiossa myöskään katsasteta, joten pahimmillaan autoissa on täysin paljaat renkaat, puskurit puuttuvat ja sivupeilit on liitetty autoon ilmastointiteipillä. Poliisit saattavat pysäyttää tuollaiset autot, mutta yleensä he eivät niin tee.

Onneksi paikalliset ymmärtävät ajaa hiljaa ja varovasti - muutamaa pakollista ääliötä lukuunottamatta tietenkin. On silti melko jäätävä tunne ajella teillä, joita ei parhaimpinakaan päiviä aurata kunnolla, ilman talvirenkaita, älyttömän kokoisten 4x4 pickuppien ja muiden tankkeja muistuttavien kulkuvälineiden keskellä omassa Hondassamme. Suomesta tutut tiekarhut ovat täällä tuntematon käsite, ja suurin osa teiden kunnossapidosta hoituu noilla edelläkin mainituilla pickupeilla, joiden eteen on liitetty aura. Suolaa täällä kuitenkin käytetään melko reippaasti pienilläkin teillä, joten jos pakkanen ei ole kova lumet sulavat nopeasti harmaaksi sohjoksi. 

No, minä lähden nyt angstaamaan Katatonian tahtiin ulos lumitöihin. Postailen viikonlopun aikana kuvia tekemistäni koruista yms. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja on kiva saada :D